Renovations: Concrete Loft Livened Up with a Bright 'Circulation Space'

Curbed

View gallery

.
CHIPINQUE-Renovation-Jakob-Gomez-1.jpg
Photo via Jakob Gomez

Tasked with renovating a 650-square-foot unit inside a '70s-era, heavy-on-the-concrete apartment building in Monterry, Mexico, for a couple looking to start a family soon, architect Jakob Gomez opted to make a "radical rearrangement" and "really exploit all areas with natural sunlight," as he explained to Dezeen. Easily the most radical thing about the transformation, aside from the bright yellow "circulation space," is how simple the new layout is. What was once a "dark and confusing" apartment is now essentially a terrace-like living and dining room separated from two bedrooms by an inserted volume with a very sunny feel to it.

Choosing a palette of pigments and materials"linked to the exterior—the mountains, limestone, and wood," Gomez and his team tried to bring "natural materials indoors, to make the space a continuation of the outer environment." This continuation applies to the earthy colors filling the space, but also in a more literal sense to the wall of sliding windows. The yellow section, on the other hand, came about because "the owners wanted to make it notable." Read more on the project over at Dezeen.

View gallery

.
CHIPINQUE-Renovation-Jakob-Gomez-2.jpg
Photo via Jakob Gomez

View gallery

.
CHIPINQUE-Renovation-Jakob-Gomez-9.jpg
Photo via Jakob Gomez

View gallery

.
CHIPINQUE-Renovation-Jakob-Gomez-14.jpg
Photo via Jakob Gomez

View gallery

.
CHIPINQUE-CARGO17_907.jpg
Photo via Jakob Gomez

View gallery

.
CHIPINQUE-Renovation-Jakob-Gomez-19.jpg
Photo via Jakob Gomez

A 1970s Concrete Apartment Gets a Bold Renovation [Design Milk]
· Inside a London loft renovated for "dramatic Geometry" [Curbed National]

View Comments (0)