First Look: Inside the $79 Million, 5-Level Penthouse of NYC’s Storied Woolworth Building

  • Oops!
    Something went wrong.
    Please try again later.
·3 min read
In this article:
  • Oops!
    Something went wrong.
    Please try again later.

Even out-of-towners have heard of the Woolworth Building. The 792-foot skyscraper in downtown Manhattan was built in 1913 by architect Cass Gilbert for entrepreneur Frank Woolworth, and is instantly recognizable for its Gothic façade. It was an office building that served as the corporate headquarters for Woolworth’s Five & Dime store empire for many years, but the upper floors have since been converted into a series of 33 residential units. Only two remain on the market today, including the uppermost penthouse, dubbed the Pinnacle, for which finished photography is now available for the first time.

Listed for $79 million, the Pinnacle is located in the Woolworth’s famous crown and occupies floors 50 to 58 (the apartment itself is five floors, due to the high ceilings and the original building’s architecture). It’s a 9,680-square-foot residence with an additional 408-square-foot rooftop terrace. This outdoor space used to be a tourist attraction of sorts, as visitors would pay 50 cents to take in the panoramic views of the city; on a clear day, you can see as far as the Atlantic Ocean. A fine enough business model, but we’d advise any future owners against charging guests for observatory access.

More from Robb Report

The living room - Credit: Travis Mark
The living room - Credit: Travis Mark

Travis Mark

In order to comply with regulations, the developer, Alchemy Properties, had to add windows to the space. There are now 125 in the living area to let the light in. However, what’s more intriguing is what Alchemy left alone. While the home is staged, much of the interior architecture was left untouched. Since it’s such a rare space—few other penthouses have so many floors—the team wanted to give future residents a blank slate to work with.

“This is the sort of space where someone is going to have to dictate how they live,” Kenneth Horn, the founder of Alchemy Properties, tells Robb Report. “They can make it a three-bedroom, four-bedroom or one-bedroom. Our feeling was that, because of the uniqueness of the space, someone is going to buy this who really wants to execute on their own vision.” There are two prepared renderings, one from Thierry Despont and one from David Hotson, that can serve as inspiration for prospective buyers.

The developer installed 125 new windows. - Credit: Heidi Solander
The developer installed 125 new windows. - Credit: Heidi Solander

Heidi Solander

Since the building is a National Historic Landmark, its restoration and renovation process had to be extremely precise. Alchemy replaced 3,500 of the terra-cotta tiles with new ones using original molds and relocated ceiling elements from Frank Woolworth’s old office to the building’s lobby. The pool, which Pinnacle tenants will have access to, was modeled after Woolworth’s private swimming spot. Other building amenities include a chilled wine cellar, fitness room and private dining and meeting rooms.

The home was staged by Interior Marketing Group. - Credit: Courtesy of Interior Marketing Group
The home was staged by Interior Marketing Group. - Credit: Courtesy of Interior Marketing Group

Courtesy of Interior Marketing Group

Should the Pinnacle be a bit too OTT for your tastes, there’s one other unit in the Woolworth Building that’s still on the market. Dubbed Pavilion A, it was prominently featured in this week’s episode of Succession as Kendall Roy’s war room.

Check out more photos of the uppermost penthouse below:

The view from the rooftop observatory - Credit: Heidi Solander
The view from the rooftop observatory - Credit: Heidi Solander

Heidi Solander

An aerial view of the living room - Credit: Courtesy of Interior Marketing Group
An aerial view of the living room - Credit: Courtesy of Interior Marketing Group

Courtesy of Interior Marketing Group

The dining room area - Credit: Heidi Solander
The dining room area - Credit: Heidi Solander

Heidi Solander

The pool, which residents will have access to - Credit: Travis Mark
The pool, which residents will have access to - Credit: Travis Mark

Travis Mark

The lobby. The ceiling tiles are from Frank Woolworth’s old office. - Credit: Travis Mark
The lobby. The ceiling tiles are from Frank Woolworth’s old office. - Credit: Travis Mark

Travis Mark

Best of Robb Report

Sign up for Robb Report's Newsletter. For the latest news, follow us on Facebook, Twitter, and Instagram.

Our goal is to create a safe and engaging place for users to connect over interests and passions. In order to improve our community experience, we are temporarily suspending article commenting